Drenthe
Dr. Nassaulaan 5
9401 HJ Assen
T: 0592 - 336 999
E: info@kunstencultuur.nl

Groningen
Boterdiep 117-5
9712 LM Groningen
T: 050 - 7210840
E: info@kunstencultuur.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

 

14 november 2017 muziekdag.

Rondingen over afbeelding Vergroot glas over afbeelding Symfonica in D - Meer muziek in de klas

Het muziekonderwijs op de basisscholen in de stad Groningen krijgt de komende jaren een flinke impuls als het aan de gemeente Groningen ligt. Een start wordt hiermee gemaakt op dinsdag 14 november als op alle basisscholen muziek klinkt. Speciaal voor alle basisscholen is een lied gecomponeerd door het Prins Claus Conservatorium. Scholen ontvangen dit lied samen met een lesbrief, zodat zij op 14 november 2017 direct met meer muziek in de klas aan de slag kunnen.

“De tijd dat de focus alleen op rekenen en taal lag is verleden tijd”, zegt cultuurwethouder Paul de Rook. “Steeds meer scholen willen het muziekonderwijs een volledige plek in het lesprogramma geven. Als gemeentebestuur willen wij dat stimuleren. Muziek maken is belangrijk. Muziek maakt kinderen slimmer, creatiever, zorgt voor een betere samenwerking in de klas en de schoolprestaties van leerlingen verbeteren op diverse vlakken. En daarnaast is muziek en muziek maken vooral heel leuk”, meent de wethouder.”

Convenant

Op 14 november 2017 tekenen de basisscholen in de stad een convenant met de gemeente, de bovenschoolse besturen van o2g2, VCOG en KOC, VRIJDAG, Pabo en Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen en K&C. In dit convenant garanderen de partijen muziekonderwijs en de scholen intensief te gaan samenwerken. Met het convenant creëert de gemeente Groningen optimale kansen voor de leerkrachten en leerlingen om hun talenten te ontwikkelen voor muziek en om het muziekonderwijs structureel te verankeren in de basisschool.

Voor muziekonderwijs op basisscholen is het van groot belang dat een leerkracht de kinderen enthousiasmeert en stimuleert. Leerkrachten worden de komende jaren dan ook geschoold om deze taak op zich te kunnen nemen.

Paul de Rook: “Dankzij de inzet van de verschillende partijen kunnen scholen meer en betere muzieklessen verzorgen, leerkrachten opleiden en samenwerken met vakleerkrachten, muziekscholen, -verenigingen, -gezelschappen of poppodia. Dit komt ten goede aan alle leerlingen in de stad.”

Méér Muziek in de Klas

Belangrijke partner in de realisatie van het convenant en de muzikale ochtend op 14 november is Méér Muziek in de Klas. Deze landelijke organisatie wil er voor zorgen dat in 2020 alle 1,6 miljoen kinderen op de basisschool structureel muziekonderwijs krijgen.
De organisatie zet zich in voor muziekonderwijs op alle scholen, zodat alle kinderen worden bereikt, ook degenen die het van huis uit niet meekrijgen.


Publicatiedatum: 5-10-2017

« Terug naar nieuwsoverzicht