Contactpersoon Erfgoed
Marieke van Ginkel

T: 0592 - 336 999
E: mvanginkel@kcdr.nl
Bekijk complete contactgegevens
expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur

Dag van de Drentse Geschiedenis

Donderdag 18 oktober organiseren K&C en Drents Archief de Dag van de Drentse Geschiedenis voor docenten geschiedenis, CKV en Mens en Maatschappij, leden van historische verenigingen, medewerkers van musea en ZZP-ers.

Hoe verwerk je het verhaal van vervalser Tjerk Vermaning tot locatietheater? Hoe kun je de duistere geschiedenis van Assen verwerken tot een ghosttour? Wat heeft een Escape Room te maken met de strijd tussen patriotten en prinsgezinden in Meppel? Hoe kun je de Molukse geschiedenis gebruiken bij het vak CKV? En welke praktische werkvormen zijn er in de klas, het museum of op locatie te gebruiken voor erfgoed? De deskundigheidsbevordering Dag van de Drentse Geschiedenis geeft antwoord op deze en meer vragen. We nodigen je uit voor theater, workshops en de ghosttour binnen het thema Opstand.

Praktische informatie
Thema: Opstand
Datum: donderdag 18 oktober 2018
Aanvang: 10.30 uur
Locatie: Drents Archief Assen

Festival De Drentse Geschiedenis

Op zaterdag 6 oktober 2018 vindt van 12.30 – 17.00 uur op en rond de Kleine Brink in Assen het Festival de Drentse Geschiedenis. Iedereen is van harte welkom voor een ‘trip down memory lane’, met theater, poëzie, lezingen, films, muziek en workshops.

Harry Loco, de protestzanger uit Vries, bezingt de blues in de traditie van Woodstock, met nummers van B.B. King, Bob Dylan en daarnaast veel eigen materiaal. Garage TDI heeft speciaal voor het Festival een nieuwe, opstandige voorstelling gemaakt. En kent u Boer Koekoek nog, het markante (en zeer opstandige) Tweede Kamerlid afkomstig uit Hollandscheveld? Ida Terluin schreef een boek over de Drent en geeft een lezing over zijn leven.

Dat opstand een thema van alle tijden is, bewijst Wil Schackmann. Als 'kolonioloog' weet hij alles over de Maatschappij van Weldadigheid en hij vertelt op 6 oktober over de Grote Bedelaarsopstand in Veenhuizen. Maar ook in de mode is opstand en rebellie terug te vinden, zo zal blijken tijdens de modeshow Tegendraads! En Anneke Kampfraath deed onderzoek naar woongemeenschap De Hobbitstee. Hoe idealistisch en dwars waren de communes in Drenthe?

Ook voor de jeugd is er van alles te doen tijdens de Dag van de Drentse Geschiedenis. Ontsnap uit de kelder van de historische escape room Code Napoleon, kruip in de huid van de middeleeuwse edelman Rudolf van Coevorden of maak je eigen historische film.
Kijk hier voor het volledige programma!

Rondingen over afbeelding Dag van de Drentse Geschiedenis - rondleiding Drents Museum

De Dag van de Drentse Geschiedenis wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de provincie Drenthe en de gemeente Assen.

Erfgoed